14.7.2014

Näin teet neulepaidan mittojesi mukaan

Heippa!

Olen tässä lähiaikoina suunnitellut vaihe vaiheelta-ohjeistusta villapaidan neulomiseen. Alunperin syyni kehitellä oma tapani neuloa paitoja oli se, että olen ollut aina aika kehno lukemaan ohjeita. Kaikki ohjeissa käytetyt lyhenteet sekoittavat vain pääni, eikä itse työ tahdo edistyä. Muiden tekemiin ohjeisiin turhautuneena päätin itse ryhtyä suunnittelemaan omalle kropalleni sopivan neulepaidan ohjetta. Tämän ohjeissa näkyvän paidan neuloin äidilleni hänen mittojensa mukaan. Tässä siis ohje, olkaa hyvät :)

Mitat


1= ympärysmitta
2= kainalo - helma
3= olka - pääntie
4= kainalo - hihansuu
5= olka - hihansuu

Näillä mitoilla pääsee jo pitkälle. Ihanteellisinta on, jos paidan saaja voi työn edetessä välillä kokeilla neuletta päälleen.

Neulemalli

Päätä minkälaisen pinnan tahdot. Jos et ole koskaan neulonut isompaa työtä, on helpointa aloittaa sileällä neuleella tai jollain yksinkertaisella kuviolla, jota on helppo soveltaa esimerkiksi kavennuskohdissa. Oman työni neulemallin löysin Drops Design-nettisivulta, mutta lisäilin pitsikuvioiden väliin silmukoita tarpeen mukaan. Tässä käyttämäni mallikuvio:
Tee valitsemastasi kuviosta tai pinnasta koetilkku. Koetilkun avulla pystyt laskemaan kuinka paljon silmukoita sinun täytyy luoda saadaksesi neuleesta ympärysmitan mittaisen. Omassa neuleessani kuvion leveys oli 16 silmukkaa ja jouduin lisäilemään väleihin silmukoita saadakseni mitan täsmäämään.


Tarvikkeet


Varaa työhösi tarpeeksi lankaa. Olen itse huono arvioimaan langan menekkiä mikäli en ole koskaan neulonut kyseisestä langasta. Perussääntöni kuitenkin on, että parempi liikaa kuin liian vähän, sillä samaa lankaa ja sävyä voi olla vaikeaa löytää enää myöhemmin.

Langan lisäksi tarvitset sopivan pitkät ja paksut pyöröpuikot. Lankarullan vyötteessä usein lukee numerot, jonka kokoiset puikot langalle sopivat, mutta loppupeleissä puikkojen paksuus määräytyy haluamastasi käsialasta. Mitä ohuemmat puikot, sitä tiukempaa neulos tulee olemaan.

Langan ja puikkojen lisäksi paidan valmistamiseen tarvitaan myös sakset, paksu (mielellään tylppä) neula, hakaneula, nuppineuloja sekä kuvista unohtunut mittanauha. Myös virkkuukoukku on tarpeellinen viimeistelyvaiheessa.

Aloittaminen
Luo puikoille tarvitsemasi määrä silmukoita ja merkitse ensimmäinen silmukka hakaneulalla. Tällä tavalla sinun on helppo huomata kierroksen täyttyminen. Neulo paitaa pyöröneuleena kainaloihin asti. Kun neule on tarpeeksi pitkä, kerää puolet silmukoista langalle kuvan osoittamalla tavalla. Sido langan päät toisiinsa jotta nämä kerätyt silmukat eivät lähde purkaantumaan.

Nyt kun olet päässyt kainaloihin asti, voit vielä sovitella ja toivottavasti todeta vartalo-osan sopivan kokoiseksi. Seuraavaksi päätät, teetkö puikoille jääneistä silmukoista etu- vai takakappaleen. Tästä eteenpäin neule etenee tasoneuleena, eli siitä ei enää tule samanlaista "putkiloa" kuin vartalo-osasta. Kainaloita varten (tässä tapauksessa) etukappaletta kavennetaan muutamalla silmukalla kappaleen alku- ja loppupäästä.Kun olet neulonut etukappaletta tasona pääntien alkamiskohtaan, jaa silmukat taas kahteen osaan. Toinen osa silmukoista jää taas puikolle, ja toinen osa nostetaan langalle aivan kuten aikaisemminkin. Näiden kahden osion väliin muodostuu pääntie. Koska neuleen saaja tahtoi paitaansa v:n muotoisen pääntien, kavensin kummastakin "silmukkaosiosta" vain yhden silmukan pääntien ympäriltä. Jatka neuletta aina olkaan asti (noin 1 cm ylimääräistä saumoja varten) ja päätä työ sitten. Nosta sitten toinen silmukkaosio puikolle ja neulo sekin olkaan asti. Nyt etukappale on valmis!Kun työn etuosa on valmis, nosta kainaloiden kohdalla langalle siirtämäsi silmukat takaisin puikolle. Tästä alkaa muotoutua takakappale. Kavenna taas alusta ja lopusta pari silmukkaa kainaloita varten. Takakappale saa kuitenkin olla hieman etukappaletta leveämpi, jottei paita kiristä selästä kun käsiä liikuttaa eteenpäin. Hieman ennen lopetusta päättele olkaosion keskeltä silmukoita niin, että kappaleen kumpaankin reunaan jää saman verran silmukoita kuin etukappaleenkin "olkainosissa". Neulo kumpikin reuna olkiin asti valmiiksi (taas noin 1 cm lisää saumoja varten) ja päättele. Näillä ohjeilla takakappaleen pitäisi näyttää kutakuinkin tältä:


Nyt ollaan jo voiton puolella! Seuraavaksi ovat vuorossa hihat. Mittaa, kuinka paljon silmukoita sinun on puikoille luotava jotta hiha olisi kätesi ympäri sopivan kokoinen. Lisää mittoihin pari senttiä saumoja varten ja lähde neulomaan hihaa tasona. Lisäile silmukoita kumpaankin reunaan tarpeen mukaan mitä lähemmäksi kaunaloa päästään, sillä käsivarsi paksuuntuu ylöspäin mentäessä. Huom! Kirjoita ylös lisäämäsi silmukat, sillä toisen hihan kohdalla on mahdotonta muistaa mitä edellisessä hihassa teit!

Kun pääset kainaloon asti, kavenna neuletta jyrkästi kummastakin päästä parilla ensimmäisellä kerroksella. Jatkossa kaventele silmukka silloin tällöin alussa ja lopussa. Mitä lähemmäksi olkakohtaa pääset, sitä jyrkemmin silmukoita tulee kaventaa. Kun neule on kainalosta katsottuna tarpeeksi pitkä (suunnilleen yhtä pitkä kuin vartalokappaleen kainalo - olka-mitta), päättele neule. Tee toinen samanlainen hiha ja päättele lopuksi langat. Ompele hihojen pitkät sivut nurjalta puolelta yhteen, jolloin hihoista tulee putkilot ja ompele ne lopuksi kiinni vartalokappaleeseen.


Viimeistele pääntie, hihansuut ja helma virkkaamalla haluamallasi tavalla. Päättele roikkuvat langat ja halutessasi silitä työ kostean harson läpi.


Tadaa! Neule on nyt valmis!


Toivottavasti inspiroiduit näistä ohjeista! Vastailen mielelläni kysymyksiin kommenttiboksin puolella :)

2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Täällä just villapaitainspiraatio kutittelee mieltä, joten tälle saattaa olla käyttöä piankin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä vain, toivottavasti ohjeesta on hyötyä! :)

      Poista