14.8.2014

Neulontakoulu 1: Puikot ja langat

No niin, nyt on Neulontakoulun ensimmäisen osan vuoro. Tässä postauksessa tutustutaan hieman siihen, mitä aloittelijan tulisi ottaa huomioon neulontatarvikkeita valitessaan.

Langat


Lähdetään liikkeelle ensimmäisestä osatekijästä eli langasta. Kaupan lankaosastolle eksyessä tai käsityöliikkeeseen piipahtaessa voi mennä pää pyörälle suuren valikoiman edessä. Mistä tietää millaista lankaa kannattaisi ostaa ensimmäiseen harjoitukseen? Tässä muutamia vinkkejä.


  • Aloittelijan ei kannata valita ensimmäisenä ohutta lankaa, sillä mitä pienempiä silmukoista tulee, sitä hankalampi niitä on hahmottaa. Esimerkiksi Novitan langat 7 Veljestä ja Isoveli ovat passeleita peruslankoja.
  • Vaalea, mieluiten yksivärinen lanka on tummia tai monivärisiä kavereitaan parempi valinta, sillä tummasta langasta silmukoiden erottaminen on vaikeampaa. Myös hyvin pörröisten lankojen kohdalla kannattaa malttaa mielensä ja palata niiden pariin sitten, kun neulominen alkaa hieman sujua.
  •  Aloittelijan kannattaa myös välttää löyhäkierteisen langan valitsemista, sillä se voi hankaloittaa silmukan hahmottamista neulottaessa. Löyhäkierteisellä langalla tarkoitan lankaa, jonka säikeet ovat hyvin irtonaisia (kuvan turkoosi lanka).


 Puikot



Puikoissakin riittää valinnanvaraa. On pitkää ja lyhyttä, erilaisista materiaaleista valmistettuja sekä erikoisia, nauhalla yhdistettyjä yksilöitä. Selitän alla hieman erilaisista puikoista.


Sukkapuikoiksi nimitettyjä neulontapuikkoja myydään viiden kappaleen pakkauksissa. Näillä usein 20 cm pitkillä puikoilla voi neuloa kapeita töitä tasona, eli littanana pötkönä. Sukkapuikoiksi niitä kutsutaan varmaankin sen takia, että viidellä sukkapuikolla on helppoa neuloa erimerkiksi sukanvartta renkaana. Sillä tavalla neuleeseen ei tule saumaa, vaan työstä valmistuu ympyrän mallinen, nilkkaan pujotettava pötkö. Mutta ei nyt sentään mennä vielä sukan neulomiseen, vaan jatketaan näistä alkeista! :)

Pitkiä puikkoja saa kaupasta pareina. Niiden päässä on kuvan osoittama nuppi, joka estää leveää neuletta putoamasta puikon toisesta päästä pois. Tällaiset pitkät puikot ovat omiaan leveän neuleen neulomisessa, mutta omasta mielestäni niitä on hieman raskasta hallita ja kannatella. Siksi suosin lyhyitä puikkoja pienissä töissä. Koska sukkapuikkojen varteen on harvoin merkitty puikkojen paksuutta, voi sen mitata kuvanmukaisella "mittalevyllä".

Pitkien puikkojen päässä olevissa nupeissa lukee puikkojen kokonumero eli puikon paksuus millimetreinä. Lähtökohtana voidaan pitää sitä, että mitä ohuemmalla langalla neulot, sitä ohuemmat ovat puikot. Kukaan ei tietenkään kiellä käyttämästä paksuja puikkoja ohuen langan kanssa ja toisinpäin, se vaikuttaa vain neuleen ulkonäköön. Paksuilla puikoilla neulottussa, ohuesta langasta valmistetussa työssä sulmukoista tulee hyvin löysiä, kun taas luonnollisesti ohuilla puikoilla paksua lankaa neuloessa silmukat ovat kireitä. Langan vyötteessä eli paperisessa etiketissä onkin yleensä ilmoitettu langalle sopivien puikkojen paksuus.


No entäs sitten ne hassun näköiset puikot? Näitä nauhalla yhdistettyjä puikkoja kutsutaan pyöröpuikoiksi. Niillä on helppoa neuloa renkaan muotoista työtä, sillä käsissä ei tarvitse silloin pitää viittä puikkoa. Pyöröpuikkojen pituus on ilmoitettu kuvan mukaan sentteinä, ja se mitataan puikon kärjestä toiseen kärkeen.

Kuvasta puuttuu vielä yhdenlaiset puikot jollaisia en itse omista. Kyseessä on  lyhyet apupuikot, joita saattaa olla taivutettu keskeltä hieman v-kirjaimen muotoon. Apupuikkoja käytetään usein palmikoiden neulomiseen, mutta niiden käyttäminen ei ole mitenkään välttämätöntä. Oman kokemukseni mukaan apupuikkoina voi käyttää aivan tavallisia sukkapuikkoja.

Lopuksi on vielä huomautettava, että puikkoja löytyy erilaisista materiaaleista valmistettuina. Itse omistan vain yhdet bambupuikot, sillä metalliset puikot ovat itselleni luonnollinen ja käytännöllinen valinta. Mutta nämä ovat ihan mielipideasioita! :)

Siinäpä se sitten oli! Tämä postaus on tehty aivan kuten muutkin postaukseni omien tietojeni ja kokemuksieni pohjalta. Laitathan kommenttia mikäli huomaat tekstin sekaan eksyneen asiavirheitä! :)

Seuraavassa osassa päästään sitten itse asiaan eli neulomisen aloittamiseen. Hei siihen asti! :)

6 kommenttia:

  1. Kiitos Riiks tästä, nyt tuli tiedot tarpeeseen! Tarkoituksena oli aloittaa 7veikasta kirjoneulelapaset, mutta puikkojen koko ja kuvio aiheuttaa vähän päänvaivaa. Kuviossa on niin paljon silmukoita, että työ pitäisi neuloa ohuilla puikoilla, mutta kun kaapissa on pelkkää 7veikkaa.. :D Kai se on lankakaupoille lähdettävä.

    - Armi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista ja kiva jos postauksesta oli hyötyä :)

      Jos se kirjoneulekuvio vaatii tosi paljon silmukoita, niin silloin tosiaan kannattaa harkita ohuempaa lankaa. Ohuilla puikoilla saa 7 veljeksestäkin aika tiivistä, mutta jo pelkkä kirjoneule tekee neuleesta sellasta joustamattomampaa joten voi tulla aika tuhdit lapaset :D Toivottavasti löysit jotain ohuempaa, työhön sopivaa lankaa :)

      Poista
  2. Kiitos näistä vinkeistä! Olen juuri lähdössä ostamaan ihan ensimmäisiä puikkojani ja lankaa, joten tästä oli kyllä hyötyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaisia kommentteja on aina ihanaa saada, kiitos! :) Mitäs olet ensimmäisestä langastasi aikonut neuloa? :)

      Poista
  3. Hei, kiitos minunkin puolestani! On jotenkin tosi vaikea löytää ohjeita ihan nollasta - mulla kun ei ollut mitään hajua, mikä mikäkin puikko on ja mistä aloittaa (äiti kun neuloin mun villasukat koulun kässätunnille). Mutta tää oli tosi hyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa mukava kommentti, kiitos siitä! :) Kiva jos tästä postauksesta oli sinulle hyötyä :)

      Poista