11.7.2017

Helppo ohje vetoketjullisen tyynyliinan ompeluun


Tyynyt muuntavat sängyn sohvaksi tässä pienessä asunnossa. Nyt reilun viikon täällä asuttuani ajankohtaiseksi tuli ommella koristetyynyihin sopivat tyynyliinat. Joululahjaksi saamani lahjakortti tuli tarpeeseen, ja käytin rahan Marimekon Pieni siirtolapuutarha -kuosiseen kankaaseen. Vasta tyynyliinan valmistuttua tajusin, että olisin voinut kuvata työstä vaihe vaiheelta -tyylisen ohjeistuksen. Ompelun makuun päästyäni purin pussimaiseksi tyynyliinaksi ompelemani pallotyynyliinan, ja tein siitä vetoketjullisen version. Tässä nyt teille ohje vetoketjullisen tyynyliinan ompeluun!


Leikkaa mieleisestä kankaasta kaksin kerroin taitettu suikale, joka on kummaltakin sivulta noin kolme senttiä tyynyä leveämpi. Vetoketjusivulle kannattaa jättää vielä sentti enemmän varaa. Huolittele kankaan reunat joko saumurilla tai siksakilla.


Valitse sopivan värinen vetoketju, joka on hieman kankaan sivua lyhyempi. Itse jätin vetoketjun alku- ja loppupäähän noin 6 cm tilaa. Tämä 6 cm on siis laskettu kankaan reunasta vetoketjun pohjaan ja reunasta siihen asti, mihin vetoketjun vedin ulottuu.


Pienenä vinkkinä: Jos vetoketju on liian pitkä tai ketju on alhaalta aukeava, voi siitä tehdä umpiketjun muutamalla tiukalla ompeleella. Itse leikkasin alkuperäisen, aukeavan kohdan pois turhaan häiritsemästä.


Aloita tyynyliinan ompelu vetoketjusivulta. Varmista, että kangas on oikeat puolet vastakkain. Ompele ensin lyhyt sauma kumpaankin reunaan kankaaseen sopivalla langalla. Vaihda koneeseen sitten eri värinen, mahdollisimman hyvin erottuva lanka ja harsi pienten ommelpätkien välinen, vetoketjun pituinen alue pitkällä pistonpituudella. Tätä harsintaa ei tarvitse päätellä, sillä se puretaan myöhemmin pois. Älä ompele saumaa aivan paininjalan reuna kankaan reunassa kiinni, vaan kohdista paininjalka esimerkiksi saumurisauman reunaan. Näin saumavarat jäävät tarpeeksi leveiksi.


Kun koko sivu on ommeltu, silitä sauma huolellisesti auki. Tämä työvaihe helpottaa vetoketjun kohdistamista huomattavasti!


Kohdista vetoketju kiinni harsitun sauman kohdalle ja kiinnitä nuppineuloilla. Vetoketjun loppupään tulisi jäädä juuri ja juuri harsintakohdan ulkopuolelle, niin se ei näy vetoketjua avatessa ja näin ollen pienennä tyynyliinan suuaukkoa. Merkitse harsitun sauman loppukohta, jotta et huristele saumaa turhan pitkälle.


Ompele vetoketju kiinni sopivaa paininjalkaa käyttäen. Muista, että vetoketjun kumpikin reuna kannattaa ommella samaan suuntaan kankaan syöttymisen vuoksi. Jos aloitat ketjun oikean reunan ompelemisen vetoketjun yläpäästä, toimi vasemman reunan kanssa samalla tavalla. Vetoketjun lukko-osaa kannattaa siirtää välillä pois tieltä, jotta sauma ei vingerrä. Ompele lopuksi vetoketjun alku- ja loppupäähän sauma.


Käännä työ ympäri ja avaa harsinta ratkojalla. Avaa vetoketju ja käännä työ takaisin nurja puoli ulospäin viimeisiä saumoja varten.


Ompele tyynyliinan sivusaumat kiinni. Voit jättää niihin halutessasi samankokoiset saumavarat kuin vetoketjusivunkin kohdalla. Käännä lopuksi työ ympäri ja silitä halutessasi.


Nyt tyynyliina on valmis sujautettavaksi sisustyynyn päälle!

Kysy, jos jokin kohta oli epäselvä ja haluat tarkennusta. Kaikki annettu palaute auttaa minua kehittämään ohjeitani, joten jätä kommenttia :)

Ihanaa heinäkuista viikkoa!

Riiks

2 kommenttia:

  1. Hei kiitos hyvästä ohjeesta! Olet kirjoittanut hyvin ja selkeästi, ehdottomasti otan ohjeen talteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, kiitos kommentistasi! :) Täytyykin käydä tutustumassa blogiisi :)

      Poista