8.1.2015

Neulontakoulu 5: Helppoja neulepintoja oikealla ja nurjalla silmukalla

Heipparallaa!

Edellisestä neulontakoulun osasta on jo vaikka kuinka paljon aikaa, joten nyt on viimeistään aika palata asiaan! Kuten joskus aikaisemmin kirjoittelinkin, suurin ongelma näiden toteutuksien suhteen on ollut valokuvaajan puute, mutta nyt joululomalla sain varastoon materiaalia neulontakoulun seuraavia osia varten. Tämäkin postaus on pyörinyt mielessäni jo kauan, joten olen helpottunut kun sain vihdoin kaikki kuvat muokattua.

Tällä kertaa aiheena ovat helpot neulepinnat oikealla ja nurjalla silmukalla. Seuraavissa neulepinnoissa sinun ei siis tarvitse osata mitään sen ihmeellisempiä juttuja, ja oikean sekä nurjan silmukan neulomisenkin voit palautella mieleen täältä ja täältä. Olen lisännyt jokaisen esimerkkivalokuvan viereen piirretyn mallikuvan, jolla tahdon havainnollistaa neulepintaa merkeilla. Tyhjä valkoinen ruutu tarkoittaa oikeaa silmukkaa ja vihreä x-kirjain ruudun sisällä nurjaa silmukkaa.


Ainiin ja pieni maininta vielä siitä miten piirrettyä mallikuviota luetaan. Vaakasuorassa olevat ruudut ovat kuin silmukat puikolla. Jos mallikuvan ruudukko on esimerkiksi 10 ruutua leveä, se tarkoittaa, että sinun tulee luoda puikolle 10 silmukkaa. Yksi ruutu on siis yhtä kuin yksi silmukka.
Ruudukon korkeus puolestaan kertoo sen, kuinka monta kerrosta korkea neuleesta tulee. Jos olet piirtänyt ruutupaperille haluamasi neulepinnan mallin, voit piirtää pienen rastin aina sen kerroksen kohdalle, jonka olet jo neulonut. Näin pystyt seuraamaan missä olet menossa. 

Sileä neule


Kun neulepinta on oikealla puolella pelkkää oikeaa silmukkaa, sitä kutsutaan sileäksi neuleeksi. Sileä neule näyttää vähän siltä, kuin siinä olisi pieniä v-kirjaimia vieri vieressä. Jos sileää neuletta tahtoo neuloa kahdella puikolla eli ns. tasona, on otettava huomioon, että puikon toisella puolella (eli joka toisella kerroksella) neulotaan nurjia silmukoita. Sileällä neuleella on myös ikävä taipumus käpristyä reunoista, joten vaikkapa kaulaliinaa tai muuta tasona neulottavaa tällä tyylillä ei kannata tehdä. Sen sijaan sukissa, lapasissa ja neulepaidoissa sileää neuletta näkee paljon, koska sitä on supernopeaa neuloa suljettuna neuleena. Tällä siis tarkoitetaan sitä, että neule muodostuu putkiloksi joko useammalle puikolle tai pyöröpuikoille.

Nurja neule


Nurja neule on siis sileä neule työn toiselta puolelta katsottuna. Nurja neulepinta näyttää pienten u-kirjainten armeijalta, ja on selvästi kuhmuraisempaa kuin edellä mainittu sileä neule. Nurjaa neuletta löytää helposti kurkistamalla useimpien sukkien tai neulepaitojen sisäpuolelle.

Joustinneule: 1 oikein, 1 nurin


Joustinneule on tuttu kaveri erityisesti sukkien neulojalle, sillä tätä neuletta löytyy melkein kaikkien sukkien varsista. Joustinneule joustaa nimensä mukaisesti, ja siksi sitä neulotaan sukkien varsien lisäksi lapasten ranteisiin ja paitojen hihansuihin. Se pitää myös sukkien varret ryhdikkään näköisinä ja pitää sukan varren napakasti paikoillaan. Joustinneuletta käytetään mm. sukkien varsissa myös estämässä neuleen rullaantumista. Monessa neuleohjeessa esimerkiksi neulepaidan hihansuiden joustinneule neuvotaan neulomaan hieman muuta osaa pienemmillä puikoilla, mutta itse en ole sitä hirveästi harrastanut. Ohuempia puikkoja käyttämällä voi kuitenkin saada neuleesta napakampaa.
Joustinneuleessa, erityisesti tällaisessa 1 oikein, 1 nurin -neuleessa, nurjat silmukat jäävät kuvan mukaisesti hieman piiloon tai ne näyttävät vetäytyvän syvemmälle. Oikeat silmukat puolestaan korostuvat ja ihan kuin nousevat ylöspäin. Venytetystä kuvasta näkee paremmin sen, kuinka joka toinen silmukka tosiaan on neulottu oikeana ja joka toinen nurjana.
Otathan huomioon, että jos neulot tätä joustinneuletta suljettuna neuleena, sinulla tulee olla parillinen määrä silmukoita. 

Joustinneule: 2 oikein, 2 nurin


Tämä joustinneule ei poikkea aikaisemmasta muuten kuin siinä, että tässä mallissa vierekkäin on aina kaksi oikeaa ja kaksi nurjaa. Näin neulomalla neuleeseen saa siis selvemmät raitakuviot, mutta muuten jutun juoni on sama. Itse olen käyttänyt tätä joustinneuletta esimerkiksi pipoissa ja neulepaitojen helmoissa. Itse asiassa olen vähän myöhäisherännäinen tuon 1 oikein, 1 nurin -joustinneuleen käyttössä, sillä olen käyttänyt tätä leveämpää joustinneuletta paljon enemmän.
Varsinkin, jos neulot tätä joustinneuletta suljettuna neuleena, sinun tulee luoda neljällä jaollinen määrä silmukoita. Voisi siis ajatella, että yksi "kuvio" on neljän silmukan levyinen. (oikea, oikea, nurja, nurja)

Aina oikein -neule


 Aina oikein -neulos on varmaankin ensimmäinen koulussa opetettava neulepinta, sillä kahdella puikolla neulottaessa ei tarvitse osata kuin oikean silmukan. Eli jos neulot kahdella puikolla niin sanotusti tasona, lopputulos näyttää tuolta kuin kuvassa. Kun katsot työtä jommalta kummalta puolelta, voit huomata sen näyttävän raidalliselta vaakasuorassa. Se johtuu vain siitä, että neulomasi puikollinen oikeita silmukoita näyttää työn toiselta puolelta nurjalta. 
Aina oikein -neule ei käpristy reunoista, joten se sopii hyvin esimerkiksi kaulaliinaan. Tällaista pintaa voi tietenkin neuloa myös suljettuna neuleena, mulla silloin on muistettava neuloa joka toinen kierros nurjaa, jotta pinnasta ei tulisi pelkkää sileää neuletta. 

Helmineule


Helmineule näyttää paljon vaikeammalta kuin se onkaan. Neulepinnan juttu on se, että oikea ja nurja silmukka eivät tulekaan päällekkäisillä kerroksissa samoille kohdille kuten joustinneuleessa, vaan nurjat silmukat ovat työn pinnalla kulmittain. Tämän neulominen on helppoa, mutta tarkkana toki saa olla!
Helmineule sopii niin isoihin pintoihin kuin myös vaikkapa pääntien tai neulepaidan helman huolitteluun. Helmineule ei myöskään käpsisty rullalle, joten se sopii myös tasona neulottuihin pintoihin.

Neliöneule


Neliöneuleessa jujuna on tehdä oikeista ja nurkista silmukoista halutun kokoisia neliöitä, jolloin pinnasta tulee elävän näköinen. Vasta kuvan koneelle laitettuani huomasin, että piirretyssä kuvassa neliöt ovat 2x2 kokoisia, kun taas tarkkasilmäisimmät ehkä huomasivatkin, että valokuvassa on neulottu 3x3 -kokoisia neliöitä.
Varsinkin suljettua neuletta tehdessä on hyvä ottaa huomioon, että silmukoita on sopiva määrä. Jos esimerkiksi tahdot tehdä 3x3-kokoisia neliöitä, silmukkamäärän tulee olla kuudella jaollinen. Näin työhön tulee saman verran "nurjia" kuin "oikeitakin" neliöitä. 

Kiitos jos jaksoit lukea koko postauksen loppuun asti! Tästä aiheesta on vaikeaa tehdä nopealukuista postausta, mutta toivon, ettei höpötystä ollut liikaa tai juttu lähtenyt rönsyilemään. Postauksen pointina oli siis se, että pelkällä nurjalla ja oikeallakin silmukalla voi tehdä erilaisia pintoja. Nämä mainitsemani pinnat ovat vain perusesimerkkejä, ja kekseliäät voivat suunnitella ruutupaperilla vaikka minkälaisia pintoja.

Mikäli olet missannut jonkin aikaisemman neulontakoulun osan tai innostuit nyt tutustumaan aiheeseen, laitan suorat linkit postauksiin tähän perään. Muistutan vielä uusia lukijoita siitä, etten edes yritä esittää mitään ammattilaista näissä käsityöasioissa, vaan kirjoitan tätä blogia harrastuspohjalta. Minusta on kuitenkin mukavaa, jos pystyn omilla tiedoillani auttamaan jotakuta alkuun käsitöiden tekemisessä, sillä saan itsekin muiden blogeista paljon uutta tietoa ja inspiraatiota. Rakentavaa palautetta jättämällä voit auttaa minua tekemään jatkossa entistä parempia postauksia :)

Oikein mukavaa torstai-illan jatkoa ja pian alkavaa viikonloppua!

-Riiks

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti