4.12.2014

Lankavillitys: Villalankojen kotivärjäyksen ohje

Heippa!

Olen viimeviikkoina varmistunut siitä, että tuo käsityötieteen sivuaine on hyvin vaarallinen aine. Uusien juttujen kokeileminen on mielenkiintoista, mutta aiheuttaa aina välillä lompakon laihtumista innostuksen iskiessä. Pari viikkoa sitten syvennyimme lankojen värjäykseen enimmäkseen luonnonväreillä, ja tässä tulos:

Me opiskelijat saimme tehtäväksemme tuoda erilaisia luonnonmateriaaleja lankojen värjäystä varten, kun taas opettaja antoi käyttöömme sinipuuta ja krappia. Voi sitä riemua kun nostelimme värikattiloista muuttuneita lankoja ja hypistelimme omia keriämme lankojen kuivuttua. Tässä kooste siitä, minkälaisia värejä mistäkin materiaalista tuli.
Aika mielettömiä sävyjä! Luonnonmateriaaleilla värjätyissä langoissa on se mukava juttu, että värit ovat murrettuja ja siksi sopivat hyvin yhteen keskenään. Tässä vielä koottuna kaikki syntyneet värit. Vasemman yläkulman monivärinen lanka on värjätty mikrossa mehujauheilla.


Niin ja se innostuminen... Noh, pakkohan tätä hommaa oli päästä kokeilemaan vielä kotonakin, sillä tummempi vihreä jäi vielä polttelemaan. Päätin samalla laatia pientä värjäysohjetta, mikäli joku muukin hurahtaisi tähän värjäilyyn :)


Kotivärjäystä varten tarvitset:

1. Värjäyspuuhille pyhitetty, ainakin viiden litran kattila
Oman kattilani ostin kirpputorilta, sillä värjäyskattilaa ei ole mitään järkeä ostaa kalliilla kaupasta. Kansi on hyvä olla olemassa sähkön säästämisen kannalta, sillä lämpö pysyy hyvin tallessa kannen alla. Punasipulista ei lähtenyt hirveästi hajuja, mutta muilla aineksilla värjätessä kansi on myös hyvä tapa estää hajujen leviämistä koko asuntoon.

2. Punasipulin kuoria
Sipulien kuoria kannattaa kysyä ruokakaupoista, sillä hyvällä tuurilla voi saada ison määrän biojätteeseen meneviä kuoria ilmaiseksi.

3. Valkoista tai harmaata villalankaa
Vaikka kasvivärjäys sopiikin lähinnä proteiinikuiduille (eli eläinkuiduille), ei esimerkiksi Seitsemän veljestä-langan 25% polyamidia haittaa värjäystä. Tee langoista ilmavia vyyhtejä, jotta väriliemi leviää kunnolla kaikkialle. Tarkista, etteivät vyyhdit pääse purkautumaan. Ota huomioon, että eri langat ja värit värjäytyvät eri tavoin.

4. Elintarvikevaaka
Vaa'alla voit punnita langat, alunan ja värjäysainekset.

5. Kauha tai muu tuokalu
Tarvitset jotain kättä pidempää, jotta voit hämmentää lientä ja nostaa langat pois kuumasta vedestä.

6. Aluna
Valkoista jauhetta, jolla villalanka puretetaan. Tämän käsittelyn avulla väri imeytyy hyvin kuituun ja pysyy siinä kiinni. Oman alunapurkkini (50g) ostin apteekista, mutta kannattaa tutkia mistä sitä saisi kaikista halvimmalla.

7. Kinkkumittari
Kinkkumittarilla on helppoa seurata veden lämpötilan muutoksia.

Näiden tavaroiden lisäksi kannattaa varata essu ja vähän huonommat vaatteet siltä varalta, että värilientä leviää ympäriinsä. Myös patakintaat on hyvä ottaa pöydän nurkalle, sillä ne voivat helpottaa kuuman kattilan liikuttelua. 


  Jos tahdot tehdä kuten minä, toimi näin. Sähkön säästämiseksi en purettanut lankoja etukäteen, vaan lisäsin alunan valmiiseen väriliemeen tämän ohjeen mukaa.

1. Mittaa kattilaan 4,8 litraa vettä (3l vettä/ 100 g lankaa) ja lisää sinne noin kuusi kourallista punasipulin kuoria. Kuoret voi lisätä kattilaan pelkästään tai vanhojen sukkahousujen sisällä, jolloin ne on helppoa nostaa pois värjäyksen jälkeen.Sipulinkuorien määrä vaikuttaa väriliemen vahvuuteen.

2. Laita levy vitoselle lämpiämään ja nosta kansi kattilan päälle. Levyn voi kääntää kolmoselle, kun veden lämpötila on noin 70 astetta.

3. Kun liemi on 80-asteista, anna kattilan olla hellalla kakkosella noin tunti.

4. Kun tunti on kulunut, nosta kattila hetkeksi pois liedeltä ja nostele sipulinkuoret pois liemestä. Nyt väriliemi on valmis.

5. Keitä 2 dl vettä ja liota siihen 16 g alunaa. Kaada neste väriliemen sekaan ja sekoita. (10g alunaa/ 100g lankaa) Kastele 165g lankaa lämpimällä vedellä, purista ylimääräinen vesi pois ja pudota langat kattilaan. Varmista, että kaikki langat ovat peittyneet ja nosta kattila liedelle kannen alle. Kun liemen lämpötila on 80 astetta, anna kattilan seistä liedellä tunti niin, että lämpötila olisi koko ajan 80-90 astetta. Kääntele lankoja aina välillä.

HUOM! Varo suuria lämpötilan vaihteluja! Varsinkin täysvillaiset langat saattavat huopua, jos lämpötila nousee hetkessä yli 30 astetta. Tämän vuoksi langat lämmitetään vedellä ennen kattilaan pistämistä. Erilaiset langat värjäytyvät eri tavoin, ja esimerkiksi rasvaisen villalangan voi pestä ennen värjäämistä, jotta väri kiinnittyisi paremmin.

6. Kun tunti on kulunut, nosta langat pois kattilasta ja huuhtele niitä lämpimällä vedellä niin kauan, kunnes väriä ei enää irtoa. Purista ylimääräinen vesi pois ja aseta langat kuivumaan. Jos kattilassa oleva liemi on yhä värikylläistä, voit kokeilla värjätä toisen kerran tässä niin sanotussa jälkivärissä. Lisää silloinkin hieman alunaa, jotta väri kiinnittyisi mahdollisimman hyvin. Jälkivärin lopputulos on alkuperäistä värjäystulosta vaaleampaa.

Tässä vielä kuvia värjäyskokeiluistani. Kotona lisäilin kattilaan myös muun värisiä lankoja ja katsoin millainen värjäystulos on. Ensimmäisessä kollaasissa ovat värjäämättömät langat ja toisessa kollaasissa samat langat värjäyksen jälkeen samassa järjestyksessä. En varmaan ikinä lakkaa hämmästelemästä, kuinka langat voivat värjäytyä punaisessa sipuliliemessä vihreiksi!Lopuksi vielä pieni muistutus. Värjäystulos on aina vähän ennalta arvaamaton ja toistamaton, joten jos tahdot langoista täysin samanvärisiä, laita samaa lankaa olevat vyyhdit samaan kattilalliseen :)

Onko muilla kokemuksia lankojen värjäämisestä?

Mukavaa tulevaa viikonloppua ja Itsenäisyyspäivää!

- Riiks

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti