14.8.2016

Ilmeikkäät räsynuketMieheni äiti pyysi minua jo vuosi sitten tekemään risaisten, kirpparilta aikoinaan ostettujen räsynukkejen tilalle uudet versiot, mutta koulukiireiden ja ompelumotivaation puutteen vuoksi tekemisen aloittaminen takkusi. Tai no ompelinhan minä toisen näistä nukeista kokoon, mutta se poloinen lojui kaapissa koko lukuvuoden ajan yksin, ilman vaatteita ja kasvoja muistutellen koko ajan tekemättömistä töistä. Heinäkuun alussa sain viimein homman pakettiin ja ihmettelin itsekin, miksi en ollut saanut tätä tehtyä jo aiemmin. Työhän valmistui lähes yhden päivän aikana.


Tein nukkejen kaavat silmämääräisesti vanhojen nukkejen pohjalta ja täytin osat vanulla. Uuden vanun loppuessa sain hyötykäyttöön myös yhden huonoksi menneen koristetyynyn sisälmyksen, jonka paakkuuntunut olomuoto ei kovaksi täytetyssä nukessa haittaa. Pään ompelin kiinni vartaloon kahteen kertaan, jotta nuket kestäisivät lastenlasten leikeissä.


Vaikka vanhat nuket olivatkin parhaat päivänsä nähneet, jotkin niiden vaatteista olivat vielä käyttökelpoisia. Teinkin nukeille vain pikaisesti uudet paidat, joiden kaveriksi puin vanhat vaatteet. Kasvojen ilmeet hahmottelin ensin lyijykynällä ja maalasin kangasvärillä ohutta sivellintä käyttäen.

Hiusten kiinnitys oli ainoa työvaihe, jossa sai hetken tuumailla. Lopulta ompelin hiukset kiinni pitkulaisiin kangaspaloihin, jotka kiinnitin käsin nuken päähän. Tyttönuken hiukset valmistuivat yhdestä osiosta, mutta pojan päässä on useampi kangassuikale.

Palkitsevin kohta nukkejen tekemisessä oli ehdottomasti kasvojen maalaaminen, sillä se sai hahmot kuin heräämään eloon! Työn tilaajakin oli tyytyväinen ilmeikkäisiin nukkeihin.

Kivaa sunnuntai-iltaa!

- Riiks

2 kommenttia: