18.8.2018

Seitikit väripataanPitkästä aikaa täällä! Kesä hujahti ohi kuten sillä aina tapana on ja pitkä loma antoi toivottavasti uutta virtaa syksyyn. Tai no eihän se kesä ehkä vielä ihan ohi ole, mutta loma on. Ja jos muuta ei jäänyt käteen, niin nyt on ainakin korillinen uutta lankaa neulontatöitä varten, sillä lähes vuosi sitten kerätyt veriseitikin päätyivät viimein väripataan. En ole mikään siententunnistusmestari ja vähän ehti jännittää, tuliko edes kerättyä oikeita sieniä. Epäilykset kaikkosivat kuitenkin heti kun kaadoin pakastettujen seitikkien päälle kuumaa vettä, nimittäin vesi alkoi heti värjäytyä punaiseksi. Jes!Värjäyksen suoritin vakiopaikassani Itä-Suomen mummolassa, mutta metsäpalovaroituksen vuoksi en uskaltanut sytyttää tulta suuren värjäyspadan alle. Sen sijaan uhmasin ohjeistuksia värjäysveden määrästä suhteessa värjättävään lankaan, ja käytin kahta viiden litran kattilaa. Voi olla, että kerralla olisi oikeasti kannattanut värjätä hieman pienempi määrä lankaa, mutta kaikki värjäykset kuitenkin onnistuivat. Osan langoista värjäsin kylmävärjäyksenä ja annoin lankojen seistä värjäysvedessä yön yli. Joihinkin värjäyseriin kaadoin vedenkeittimellä lämmitettyä vettä ja jotkut lämmittelin liedellä.


Langoista tuli aivan ihania! Varsinkin tuo keskellä oleva punainen on superkaunis. Ihan ärsyttää mainita siitä, mitä tapahtui kun sain kosteat langat tuotua kotiin... Ripustin vyyhdit pyykinkuivaustelineelle ja asetin telineen parvekkeelle, siis ainoaan paikkaan, jossa superhelteiden aikaan pyykin sai kuivumaan jokseenkin järkevässä ajassa. Langat ehtivät olla narulla kahden päivän ajan, minkä jälkeen huomasin, että aurinko oli haalistanut vyyhtien toista reunaa... Kyllä otti aivoon, etten ollut tällaista tajunnut ottaa huomioon! No, nyt on sitten hieman epätasaisen väristä lankaa. Leikitään, että ne on tarkoituksella liukuvärjätty.Viikon sisällä tein vielä toisen visiitin mummolaan ja värjäysinnossani käytin jemmatut sipulinkuoret ja muutamat pihapiiristä löytyneet kasvit. Kylmävärjäyksen avulla sain punasipulin jälkiväristä ihanan vaaleanvihreän. Sävy muistuttaa hyvin paljon lupiininkukista saamaani väriä.


Voi kun saisin puikoilla olevat ikuisuussukat valmiiksi... Niiden jälkeen hyökkään näiden ihanuuksien pariin ja kokeilen ehkä broken seeds -neulosta jossain työssä. Onko kenelläkään ideoita?

Ihanaa lauantaita!

Riiks

2 kommenttia: