22.10.2014

Säilytysjärjestelmä sukkapuikoille

Heippa!

Olen viimeaikoina tehnyt tiivistä yhteistyötä ompelukoneeni kanssa. Viime viikonloppuna valmistui yksi pitkään tarvitsemani asia, sukkapuikkojen säilytyspussi.


Sukkapuikkoni ovat aina olleet hyvin epäjärjestelmällisesti milloin missäkin pussin tai laatikon pohjalla, jolloin viittä samankokoista puikkoa on ollut vaikeaa löytää. Noin vuoden ajan olen odottanut innostusta jonkinlaisen säilytysjärjestelmän ompelemiseen, ja nyt se viimein tuli.


Jokaisella puikkokoolla on nyt oma taskunsa jossa niitä voi säilyttää.  Mittasin kunkin puikkosarjan leveyden ja sen mukaan ompelin suureen taskuun väliseiniä sopiville etäisyyksille suurimmasta taskusta pienimpään. Oikeassa reunassa on omat lokeronsa vielä virkkuukoukuille ja pyöröpuikoillekin. En alkuperäisestä suunitelmasta poiketen ryhtynytkään merkitsemään kunkin lokeron kohdalle sinne kuuluvien puikkojen kokoa, sillä osa sukkapuikoistani on kiinni keskeneräisissä töissä enkä muista tarkasti mitä kokoa ne ovat. Tämän lokerikon viimeisessä taskussa on kuitenkin mittalevy, jolla voin varmistaa puikkojen paksuudet sitten kun niitä tarvitsen. Pääasia on nyt kuitenkin se, että samankokoiset puikot ovat keskenään samassa taskussa.


Säilytyspussi on valmistettu kaksin kerroin ommellusta puuvillakankaasta, jonka reunat huolittelin kukkakuvioisella vinonauhalla. Olin varannut ompelua varten hieman liian vähän kangasta, mutta sain sen lopulta riittämään kääntämällä raidat vaakasuoraan puikkotarkun yläreunaan. Taskujen suuaukolle käännettävä läppä on sen verran korkea, että se ulottuu melkein lisäpalan saumaan asti.


En laittanut läppään minkäänlaisia kiinnitysmekanismeja, sillä huomasin pussin pysyvän hyvin kiinni ilmankin. Kun läppä taitetaan puikkotaskujen päälle, koko pussin voi rullata kokoon. Pussin keskivaiheille saumaan kiinnitetyt nauhat pitävät rullan koossa ja puikot tiukasti omilla paikoillaan.


Tässä vielä tarkempi kuva nauhoista.  Ompelin ne vinonauhan loppupätkästä leikkaamalla toisen nauhan lyhyeksi ja toisen niin pitkäksi, että se yltää kiertämään rullatun puikkopussin ympäri. Nauhojen kiinnityskohtaa mallaillessa kannattaa pitää huolta siitä, että nauhat tulevat tarpeeksi ylös. Näin taskujen päälle käännettävä läppä jää nauhojen alle ja puikot pysyvät omissa lokeroissaan.


Ja tältä näyttää kokoon rullattu puikkopussi. Olen lopputulokseen hyvin tyytyväinen :)

 Kaikki pussiin tarvittavat materiaalit on ostettu Eurokankaasta. Kangas on tuotelapun mukaan nimeltään "Mette raita" ja hintaa sillä oli 8,90 e/metri. Tähän puikkopussiin kangasta tarvittiin 40 cm, mutta varaamalla enemmän kangasta olisin saanut kaikki raidat pystysuuntaan. Jos tahdot tehdä samanlaisen puikkopussin, varaa kangasta siis niin pitkä matka, että se riittää pussin takaosaan (korkeussuunnassa), läppään ja taskun etuosaan. Vinonauha myytiin samaisessa kaupassa kahden metrin pakkauksessa ja hintaa sillä oli kaksi euroa. Kaksi metriä oli juuri sopiva määrä nauhaa tämän työn valmistamiseen, sillä nauhan loppupätkän käytin solmimisnauhojen tekemiseen.

Ja hei muistanpas nyt samalla sanoa tuosta blogiin kommentoimisesta! Olen saanut kahdeltakin taholta palautetta, ettei kommentointi ole onnistunut, sillä postauksen lopussa ei ole ollut sitä "0 kommenttia"-tekstiä, josta voisi klikata. Olen itsekin huomannut, että jostais syystä tuo Disqus temppuilee välillä, eikä tuota linkkiä näy. Jos näin on, klikkaa haluamasi tekstin otsikkoa ja rullaa postauksen loppuun, josta kommenttikentän pitäisi löytyä. Jos kommenttikenttää ei näy eikä viestin jättäminen näin ollen onnistu, olisi hienoa jos jättäisit asiasta viestiä vaikkapa johonkin toiseen postaukseen. Jos tuo kommentointisysteemi osoittautuu pahasti takkuilevaksi, täytyy minun miettiä siihen jotain toista ratkaisua :)

Mukavaa keskiviikkoiltaa!

- Riiks

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti