27.12.2014

Vanhan ajan essut pienille leipureille

 Joulu taitaa olla nyt virallisesti ohi, joten pääsen pikkuhiljaa näyttämään täällä blogissa, mitä Joulupukin pajassa tänä vuonna väkerreltiin. Tässä ensimmäisessä joululahjapostauksessa esittelen esiliinat, jotka mieheni äiti pyysi minua ompelemaan lapsenlapsilleen. Toiveissa oli vaaleasävyiset, röyhelöhelmaiset essut, joiden malli mukailisi perinteistä, niskasta napeilla kiinnitettävää esiliinaa.

Valitsin itse kankaat Eurokankaan valikoimasta, ja päädyin tyttömäisiin ja hillittyihin raitakankaisiin. Kaavana käytin Suuri Käsityölehden peruspaidan ohjetta (sitä monesti ennenkin käyttämääni) ja muokkasin sitä hieman leveämmäksi ja huomattavasti pidemmäksi. Esiliina rakentuu yhdestä etukappaleesta ja kahdesta takakappaleesta, joissa on huomioitu leveät käänteet.

Kankaat leikattuani ompelin olkasaumat yhteen ja huolittelin pään- ja kädentiet vaaleanpunaisella vinonauhalla. Sivusaumojen ompelun jälkeen tein kangassuikaleesta olkapään päälle tulevat röyhelöt ja kiinnitin ne. Helmaan ompelin vastaavanlaisen, joskin hieman leveämmän röyhelön. 

Esiliinojen kiinnitysmekanismina toimii kaksi niskaan ommeltua nappia, jotka ostin kesällä Tallinnasta. Olikin hauska sattuma, että kauan ennen tätä ompelutyötä jemmaan ostamani kissanapit sopivat näihin kankaisiin näin hyvin!

Aivan lopuksi viimeistelin kummankin esiliinan taskulla, sillä pitäähän sellainen essussa olla. Toivottavasti lahjojen saajat ilahtuivat näistä esiliinoista. Kuulin ainakin sen, että tytöistä pienempi oli tahtonut omansa jo heti aattoiltana päälleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti