28.6.2016

Valoa pimeään olohuoneeseen


Vaikka olohuoneemme ikkunat ovatkin etelään päin, on kauimmainen nurkka silti kovin hämärä. Varsinkin talviaikaan olen monesti tuskaillut pimeyden vuoksi ja viritellyt sohvan nojalle mitä mielikuvituksellisempia lamppuvirityksiä neulomista mahdollistamaan. Myös otsalamppu on ollut käytössä. Kauppojen valaisinvaihtoehtoja selailemalla en ollut onnistunut löytämään mieleisen näköistä ja hintaista valaisinta kotimme tarpeisiin, minkä vuoksi olikin mahtavaa, että sain ennen joulua valmistaa sellaisen itse. Kyse oli siis yhteisen käsityön kurssista, jossa tarkoituksena oli valmistaa jokin työ yhdistäen siihen pehmeitä ja kovia materiaaleja.

Varjostimen toteutin koukkuamalla valkoisesta paperinarusta valaisimen kehän pituisen suorakaiteen, jonka kiinnitin vankasta rautalangasta muotoiltuun ja juotettuun kehikkoon, jonka sain vaaleaksi spraymaalilla. Tuo koukkuaminen oli minulle ennestään aivan tuntematon tekniikka, ja ostinkin sitä varten lyhyen, kaksipäisen koukun. Materiaalina paperinaru oli aika karmeaa työstettävää, vaikkakin sitä olisi voinut halutessaan pehmentää suihkepulloa apuna käyttäen. Koin kuitenkin, että kostea paperinaru ei liikkunut koukulla kunnolla.

Erityisesti valaisimen varren tekemisessä turvauduin huikeisiin opettajiimme, joita ilman tämä valaisin ei olisi koskaan valmistunut. Tein itse valaisimen jalkojen päihin tapit, joita varten pyöreään puukappaleeseen porattiin reiät oikeassa kulmassa. Myös lampun kantaa varten tuli porata reikä. Kun puuosat olivat muuten valmiit, vahasin ne eebenpuun värillä. Tumma puu sopii olohuoneemme sisustukseen, mutta antaa myös kivaa kontrastia valkoiselle paperinarulle.Kuumentumaton ledilamppu sopii tähän valaisimeen.


Sain valaisimen vasta huhtikuussa kotiimme, sillä siihen asti lamppu majaili opiskelija-asunnossani. Eipä tuota olisi viitsinyt junan kyydissä kotiin kuljettaakaan! Tulevaisuuden muuttoja varten valaisimen jalkojen puutappeja vahvistavat ruuvit, jotka irrottamalla valaisimen saa pienempään tilaan.

Olen ollut valaisimeen hurjan tyytyväinen. Pilvisen kesäpäivän valaistuksessa lampun valoa on vaikeampi erottaa, mutta illalla se antaa juuri sopivasti valoa sohvan nurkassa neulomiseen ja lukemiseen.

Kivaa tiistaita!

- Riiks

3 kommenttia:

 1. Todella kaunis lampun varjostin. Olen itse virkannut paperinarua, aika kankeaa se on. Ledivalot ovat hyviä kun ne ei lämpene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Paperinarun virkkaaminen on kieltämättä aika hankalaa, mutta siitä on mahdollista valmistaa ryhdikkäitä tuotteita :)

   Poista
 2. p.s liityin blogisi jäseneksi, liity sinäkin minun blogini jäseneksi ja samalla lukijaksi, kiitos etukäteen,

  VastaaPoista