2.7.2016

Pieni raitamatto ja gluteeniongelmaisen riisipiirakat

Toukokuussa loppuneissa käsityöopinnoissa pääsin tutustumaan myös kudonnan maailmaan, josta en ennestään tiennyt juuri mitään. Ja aika pitkään siinä oppimisessa ja ymmärtämisessä menikin, mutta sainpahan aikaan kaksi oikeaa tuotetta, joista toinen on tämä pieni, raidallinen matto. Aiheena oli "muistoja kouluajoilta", jonka ajattelin käsittävän omassa työssäni lähinnä materiaaleja. Olisihan elämäni koulutaipaletta voinut kuvata vähän värikkäämminkin kuin harmaalla ja valkoisella...

Kudonnan kurssiin valmistautuminen alkoi hyvissä ajoin, jo viime kesänä. Tuolloin kaivoimme mummini kanssa hänen kätköistä vanhat lakananreunat ja rikkimenneet sukkahousut, joista tuli oivallista materiaalia mattooni. Myös pappa innostui tekstiilien uusiokäytöstä niin, että kantoi kaapistaan pinon kesäpaitoja matonkuteiksi.

Monet trikoopaidat leikkasin ensimmäisen kuvan mukaisesti pitkäksi pötköksi, kun taas sukkahoususta sai solmullista kudetta punomalla varresta leikatut pätkät yhteen. Ennen kutomisen aloittamista kävin vielä ostamassa edullisia kirppisfarkkuja kuteiksi. Opettajamme suositteli kokeilemaan kolmen erilaisen materiaalin käyttämistä, sillä tutustuimme matossa kolmella sukkulalla kutomiseen. Ja jos tätä lukee joku, joka suunnittelee kuteiden leikkaamista, niin voin lämpimästi suositella langoittamattoman saumurin käyttämistä varsinkin paksuihin materiaaleihin! Netistä löytyy myös vinkkejä tehokkaaseen kuteiden leikkaamisen, esimerkiksi tällä ohjeella saa näpsäkästi aikaan trikookudetta.


Tässä hieman lähikuvaa matosta. Kalalankahapsut letitin kuvan mukaisella tavalla, mutta jälkeenpäin ajateltuna niistä olisi varmasti tullut kestävämpiä, mikäli osiot olisivat olleet pienempiä. Noh, seuraavalla kerralla sitten.


Kun sain ensimmäisen mattoni käsiini, olin todella ylpeä itsestäni. Nyt vähän enemmän kudottuani näen maton kyllä vingertävän suuntaan jos toiseenkin, mutta väliäkös tuolla. Se on kuitenkin ihan itse tehty, ensimmäinen kudontatyöni! Paikkansa se sai makuuhuoneesta sängyn vierestä. Jos meillä olisi joku ihana, valkoinen keinutuoli, matto voisi olla keinutuolin alla.


Olen nämä kaksi blogivuottani keskittynyt aika tiiviisti vain tekimiini käsitöihin, mutta ajattelin nyt koettaa kepillä jäätä ja lisätä tänne yhden hyväksi havaitun leivontaohjeen. Olen itse tällainen ruokaongelmainen ihminen, joka harmittelee varsinkin kaupan leipähyllyllä sitä, ettei ostettavaa ole niin yksinkertaista löytää. Ruis on ollut jo vuosia itselleni ehdoton nou-nou, mutta lähiaikoina myös leipien osalta gluteeni on tuottanut ongelmia. Olenkin siirtynyt lähes kokonaan (harmittavan kalliin) gluteenittoman leivän pariin, ja tahtoisin nyt levittää gluteenittoman riisipiirakan ilosanomaa. Ainakin minulla tämän ohjeen löytäminen on helpottanut sitä surua, jota tavallisten piirakoiden sopimattomuus itselleni tuottaa. Näistä tulee yllättävän hyviä ja maistuvat myös toiselle tämän talon asukille, joka voisi syödä myös normaaleja, ruiskuorisia piirakoita.

Riisipuurotäyte (Myllyn Paras -puuroriisipaketin kyljestä)

3 dl vettä
1½ dl puuroriisiä
7 dl maitoa
1 tl suolaa

Tattarikuori (Gluteenitonta leivontaa -blogi )

2 dl kylmää vettä
½ tl suolaa
2 tl psylliumia
3 dl tattarijauhoja

- Keitä riisipuuro ja anna sen jäähtyä kunnolla.
- Sekoita psyllium ja kylmä vesi omassa astiassa ja anna psylliumin turvota noin 10 min
- Lisää suola ja tattarijauho.
- Kaulitse taikinasta ohuita pohjia, lisää riisipuuroa keskelle ja rypytä reunat. Paista piirakat uunissa 250 asteessa noin 20 min.
- Kun piirakat tulevat uunista, voitele ne voisulalla ja laita liinan alle pehmenemään.

Itse teen näitä aina kerralla isomman satsin ja laitan osan pakastimeen. Oman kokemukseni mukaan tuo puuromäärä riittää hyvin taikinamäärään.

Minulle saa antaa kommenttilaatikossa palautetta, kiinnostaako muut kuin käsityöaiheiset postaukset. Tämän blogin pääpaino tulee tulevaisuudessakin olemaan kaikenlaisissa käsitöissä, mutta välillä minua kutkuttaisi kirjoitella myös jostain muusta itseäni kiinnostavasta aiheesta. Itse tykkään muiden blogeista lueskella esimerkiksi kirpparilöydöistä ja sen sellaisesta.

Helteistä viikonlopun jatkoa!

- Riiks


2 kommenttia:

  1. Mukava blogi sinulla! Täällä toinen ruokaongelmainen käsityöihminen, joka ilahtui tuosta riisipiirakkaohjeesta. Tosin joudun tekemään täytteen maidottomana eli soija- tai riisimaitoa käyttäen, mutta joka tapauksessa: hyvä kun on valmis piirakkapohjanohje nyt käytettäväksi :) Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista ja mukavaa kun löysit blogiini! :) Piirakat toimivat varmaan kivasti soija- tai riisimaitoonkin tehdyllä puurolla, en tosin ole koskaan itse kokeillut. Voisinkin tutustua noihin erilaisiin "maidonkorvikkeisiin" :)

      Poista