12.8.2014

Käsityökorin kangassuojus

Heipä hei!

Olen saanut positiivista palautetta aikaisemmin julkaisemastani neulepaitaohjeesta, joten ajattelin tehdä toisen vaihe-vaiheelta-ohjeen. Tällä kertaa on vuorossa kesäkuussa valmistunut ompelutyö, jonka nyt lomanvietosta palanneena tänne naputtelen :)


Tässä oli lähtötilanne. Käsityökorin virassa toiminut pajukori kaipasi jonkinlaista kangassuojusta, joka estäisi neuletöitä jäämästä kiinni korin sisäpuolen oksiin. Minulla oli kaapissa valmiina napakkaa verhoilukangasta, joten ryhdyin tuumasta toimeen.


Kangassuojuksen valmistamiseen tarvitset ompelukoneen lisäksi seuraavia tarvikkeita: Kestävää nauhaa, mieluista kangasta ja sopivan väristä ompelulankaa, sakset, nuppineuloja sekä mittanauhan.


Mittaa korin reunojen korkeus ja lisää mittaan vajaat 10 senttiä. Mittaa myös korin ympärysmitta ja lisää siihen muutamia senttejä. Pitkulaisen reunapalan tulee olla korin ympärysmittaa suurempi, jotta suojus on lopussa mahdollista kääntää korin reunojen yli.

Leikkaa mittojen mukainen, pitkulainen kangaspala. Pohjapalan saat, kun piirrät kuvan mukaisesti lyijykynällä soikean muodon korin reunoja mukaillen.


Ompeluvaiheet:

1. Siisti ensimmäisenä kangaspalojen reunat siksakilla tai saumurilla. Ompele sitten pitkulainen reunakappale ympyrän muotoon yhdistämällä lyhyet sivut keskenään.

2. & 3. Kiinnitä ympyrän muotoinen reunapala soikeaan pohjapalaan. Varmista, että saumat ovat työn nurjalla puolella.

4. Neulaa yläreunaan käänne ja kiinnitä saumaan soikion kummallekin puolelle solmimisnauhat. Kiinnitä taas huomiota siihen, että käänne tulee työn nurjalle puolelle. Omassa työssäni leikkasin kanttinauhasta kaksi noin 42 cm pitkää pätkää ja kiinnitin ne puoliksi taitettuina käänteen sisään. Ompele lopuksi  suora ompele reunaan niin, että ommel kulkee varmasti kanttinauhan päältä.


Kangassuojus on nyt valmis ja voit asettaa sen korin sisään. Käännä vielä kankaan reunoja niin, että suojus tulee korin reunojen yli.


Tätä ohjetta voisi muokata niin, että reunakappaleeseen tehtäisiin sopiviin kohtiin halkiot, jotta korin sangat mahtuisivat nätimmin esiin kankaan alta. Tällainen malli on kuitenkin mukavan yksinkertainen ja ainakin tähänastisen käyttökokemuksen perusteella toimiva.

Jos jokin kohta jäi mietityttämään tai tahdot muuten kommentoida työtä ja ohjetta, vastailen kommenttiboksin puolella mielelläni :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti