5.8.2015

VärjäysviikkoAikaisemmin mainitsemani festariviikonlopun jälkeen suuntasin vajaaksi viikoksi mummolaan, jossa pääsin toteuttamaan pitkään kytenyttä värjäysintoani luonnonmateriaaleilla. Pääsiäisen aikaan kerätyt käävät odottelivat rouheena halkovarastossa ja isäni oli keitellyt valmiiksi koivuntuhkalipeää kääpävärjäyksen pH-vaihteluita varten. Lankojen alunapuretukseen, värjäysveden pH:n tarkasteluun, värjäysmateriaalin keräämiseen, liemen hämmentelyyn ja tulen tekemiseen sai helposti kulumaan niin monta päivää, etten harmikseni ehtinyt poimia juurikaan marjoja. No, nämä ovat niitä valintoja.

Maalarinteipin unohduttua kotiin en voinut merkata lankoihin niihin käytettyjä väriaineita, minkä vuoksi en ole nyt täysin kartalla siitä, millä mikäkin lanka on värjätty. Mutta koska tarkoitus ei ollutkaan tehdä varsinaista ohjepostausta kasvivärjäykseen, niin julkaisen tässä vähän kuvia kovan työn tuloksista.

Aikaisemman kasvivärjäystä käsittelevän tekstini löydät täältä.


Viikon aikana kokeilin kasvivärjäystä ainakin seuraavilla aineksilla:

Punasipulin kuoret -> syvä metsänvihreä
Sipulin kuoret -> voimakas keltainen
Koivunlehdet -> keltainen
Violetit lupiininkukat -> sinivihreä, lähes minttu
Kannusruoho -> keltainen, ruostuneen hevosenkengän kanssa lähes sinapinkeltainen
Taulakääpä -> ruskea

Näiden lisäksi sekoittelin väriliemiä ja aineksia erilaisia sävyjä saadakseni.


Sitten niitä valmiita lankoja. Värjäsin erilaisia lankoja Novitan seitsemästä veljeksestä Pirtin kehräämöstä ostettuihin villalankoihin, ja väreinä minulla oli puhtaanvalkoista ja luonnonvalkoista. Tykästyin eniten Seitsemään veljekseen, sillä värit tarttuivat siihen parhaiten kun taas kehräämöstä ostetut langat jäivät usein hyvin laimean värisiksi.

Tuli aika kivoja sävyjä, katsotaan mihin näitä raaskii käyttää. Vielä unelmoin saavani jonain päivänä punaisen sävyjä veriseitikistä ja verihelttaseitikistä, mutta sitä varten tulee aloittaa sienien poiminta. Siinäpä ehkä uusi aluevaltaus.

Onko siellä joku muukin, joka on kokeillut tai haaveilee kokeilevansa luonnonmateriaaleilla värjäämistä? Mitä kasveja suosittelisit tuleviin kokeiluihini?

Aurinkoista viikkoa kaikille!

- Riiks

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti