11.1.2015

Miesten neulesormikkaat trikoovuorilla


Mieheni toivoi joululahjaksi neulottuja sormikkaita, mutta koska en sellaisia ollut koskaan aikaisemmin tehnyt, en uskaltanut lupailla liikoja. Laitoin toiveen kuitenkin korvan taakse ja kirjastossa käsityölehtiä lueskellessani eteeni sattui miesten kämmekkäiden kuva. Siis sellaisten sormikkaiden, joista puuttuu ne sormien päät. Onkohan kämmekkäät edes oikea nimitys niille...


Sattui aika sopivasti, että ohje oli tehty Teetee:n Pallas-langalle, jota löytyi hyllystäni jo valmiiksi sopivassa sävyssä. Näin minun ei tarvinnut muuttaa alkuperäistä ohjetta mitenkään muuten, kuin jatkamalla sormet täyspitkiksi.


No mitenkäs se ensimmäisten sormikkaiden neulominen sitten sujui? Yllättävän hyvin. Ainoastaan yhdessä kohdassa sain mietiskellä oikein urakalla ohjeessa annettuja silmukkamääriä, sillä omasta mielestäni kohdassa täytyi olla kirjoitusvirhe. Oman muunnelman jälkeen silmukat täsmäsivät kuitenkin kaikken muiden sormien kohdalla.


Neulomisen lomassa sovittelin hanskoja aina välillä omaan käteni, ja ihmettelin jo silloin kuinka etusormen ja peukalon väli tuntui jäävän liian korkeaksi. Koska olin noudattanut ohjetta omasta mielestäni aika orjallisesti ja sormikkaat olivat kuitenkin tulossa itseäni suurempikätiselle ihmiselle, jaksoin toivoa neuloksen asettuvan paremmin lahjan saajan kädessä. Lahjan annettuani tajusin kuitenkin, että peukalon ja etusormen väli tosiaan jää miehenikin kädessä jotenkin hassusti, mutta minkäs sille enää voi tehdä. Onneksi sormikkaat ovat päässeet kovalle käytölle, kun niiden sisälle on puettu vielä ohuemmat sormikkaat, jolloin käyttömukavuus on paljon parempi.


Tässä vielä kuva trikoovuorista, jonka ompelin sormikkaiden sisälle. Muutama vuosi sitten joululahjaksi antamani vuorelliset kirjoneulelapaset ovat olleet sen verran käytetyt, että ajattelin trikoovuorin toimivan myös näissä sormikkaissa.

Eihän sitä kuitenkaan kieltää voi, että vähän huono maku tästä suuhun jäi. Kun on nähnyt jonkin asian eteen kovasti vaivaa, toivoisi silloin työn myös onnistuvan hyvin. Näin jälkeenpäin pohdin myös, olisiko silti mahdollista, että olen lukenut ohjetta jotenkin väärin ja peukalokiila olisi siksi tullut vääränlaiseksi.

Onkos teillä antaa vinkkiä hyvään peukalokiilaan, mikäli innostuisin vaikka uudelleen kokeilemaan? Myös muut sormikkaiden mallit tulisivat tarpeeseen. Entä onko joku kokeillut neuloa tällä Suuren Käsityölehden ohjeella? Tahtoisin kuulla ovatko muut onnistuneet!

Loppuun vielä vähän tietoja ohjeen alkuperästä ja materiaalista.

Lanka: teetee Pallas, väri 10 (tumma harmaa)
Langan menekki: 50-80 g
Puikkojen paksuus:  3
Ohje: Suuri Käsityö -lehti  10/2014

Kivaa sunnuntai-illan jatkoa kaikille! :)

-Riiks

6 kommenttia:

 1. Tuohon sun ongelmaan en osaa sanoo oikeestaan mitään :( mutta lueskelin sun blogia ja tykästyin! Jäänpä seurailemaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kivaa saada uusi lukija :) Tervetuloa! Käyn tutustumassa myös sun blogiin :)

   Poista
 2. Näyttää tosi lämpimiltä! Itse en oo koskaan kokeillu sormikkaiden neulomista, hmm vois kokeilla joskus. Oon vaan niin hurahtanu lapasien neulomiseen, ehkä myös siks että ne on niin helppo tehdä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, vähän jänskätti etukäteen kun vaan lapaset oli tuttuja... Mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla, oli yllättävän helppoa :) Ja kerro sit ihmeessä miten sait onnistumaan niin mäkin kokeilen uudelleen :)

   Poista
 3. Mä aina sävellän oman mieleni mukaan sormikkaita neuloessani,, koska itselleni vain tehnyt. Viime keväänä neuloin kyynärpäihin ulottuvat mustat sormikkaat joita olen pitänyt tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa kivalta! Pitääpä itsekin vain ryhtyä huoletta säveltelemään, jos passelia valmisohjetta ei löydy :) Käynpäs oikein ajan kanssa tutustumassa blogiisi :)

   Poista